O društvu
Vodniški odsek
Markacisti
Varno v gore
Galerija
Kontakt
Domov / Markacisti
Markacisti

Skrb za poti

Markacija je znak, ki označuje planinsko ali pohodniško pot.

V Sloveniji se za označevanje planinskih poti uporablja markacija z belo piko, obdano z rdečim kolobarjem, imenovana po Alojzu Knafelcu (Knafelčeva markacija), za evropske pešpoti pa rumena pika, obdana z rdečim kolobarjem.
                                                                                          

  • Knafelčeva markacija   
  • Knafelčeva markacija z dodatno oznako SPP      
  • Knafelčeva markacija, kombinirana z avstrijsko (na Peci)

 

Prva s Knafelčevo markacijo označena pot je bila pot na Triglav, in sicer že leta 1871. Danes pa za označevanje posameznih poti, kot tudi za njihovo nadelavo, vzdrževanje in kažipote, skrbijo posamezna planinska društva in njihovi člani, ki delujejo v markacijskem odseku. Markacisti narišejo znake na drevesa, večje skale ali druge primerne objekte, praviloma vedno na desni strani hoje.

 

Določene poti so označene tudi z zimskimi markacijami, ki omogočajo orientacijo tudi v zimskem času, ko v gorah zapade več snega in pokrije markacije na skalah. Te so visoki (4-5 m) jekleni drogovi z usmerjenimi puščicami, ki kažejo smer in so rdeče barve.

 

Poleg standardne markacije se uporabljajo tudi dopolnjene markacije, ki imajo dodano oznako poti. Tako ima na primer Slovenska planinska pot (SPP) dodano številko 1, Zasavska planinska pot pa preko markacije črko Z.

 

Naše delo obsega markiranje in postavljanje smernih puščic, skrb za skrinjico z vpisno knjigo in žigom ter za dobro prehodnost poti: obrezovanje vej, robidovja ipd., žetje visoke trave, izsuševanje mokrih in blatnih predelov, občasno tudi odstranjevanje podrtih dreves ipd. Poti delovno obiščemo 8-10-krat letno.

      

Odsek za planinske poti PD Jakoba Aljaža ima dva markacista, Črta in Zinko. Redno pomaga tudi Suzana, občasno še kdo.

 

Urejamo dve poti, katerih skrbnik je PD Jakoba Aljaža:

  • pot. št. 668 - Selnica ob Dravi - Sv. Duh na Ostrem vrhu (Aljaževa pot) in
  • pot št. 654 - Šober - Koča na Žavcarjevem vrhu.

Utrinki iz našega dela

nazaj Na vrhTop