O društvu
Vodniški odsek
Markacisti
Varno v gore
Galerija
Kontakt
Domov
Novica
01.05.2023
IZLET DO AVRIKLJEV NA POGOREVCU - 6. 5. 2023

pomladni izlet do rastišča živorumenih jegličev


Pogorevc je gozdnati vrh nad Žerjavom, v bližini Črne na Koroškem. Četudi se ne more pohvaliti z razgledi, privablja pohodnike z različnih koncev, saj je hrib najbolj znan zaradi bogatega rastišča avriklja ali lepega jegliča, domačini mu rečejo žvenikelj in je zaščiten. V domačem zdravilstvu je cenjen kot izkašljevalno sredstvo. Cveti okrog prvega maja in skale proti vrhu obarva v rumeno. Med potjo proti vrhu hodimo med cvetočimi preprogrami avriklja ter tudi resja.

 

 

 

Kam: Lovska koča Dukles pod Pogorevcem (1.076 m).

 

Kdaj: v soboto, 6. maja 2023

 

Zborno mesto in odhod: ob 7.00 uri z dežurne bencinske črpalke na Tržaški cesti 36, oziroma parkirišče pri podružnični osnovni šoli v Žerjavu (med Mežico in Črno) ob 8.45 uri

 

Kako: z osebnimi vozili in peš

 

Hoje: 3,5-4 ure

 

Vzpon in sestop: Z avtomobili se bomo peljali na Koroško, mimo Slovenj Gradca, Prevalj in Mežice proti Črni. V Žerjavu (536m) bomo parkirali in se podali na pot proti Pogorevcu. Nad naseljem bomo prečili travnik in se povzpeli do ceste in proti lovski koči Dukles. Pot skozi mešani gozd je grebenska in na posameznih delih strma. S poti imamo krasen razgled na Žerjav in Jazbino na jugozahodu in na Peco na severu. Pot poteka po z resjem obraslem pobočju in kmalu pridemo na Pogorevc in do prvih skal, kjer bomo lahko videli cvetoči avrikelj. Pri lovski koči Dukles (1.076 m), kjer je že 1803 habsburška gospoda opazovala ruševce med ženitvijo, bomo imeli postanek za malico in ogled rastišč avriklja v neposredni bližini. Po želji se bomo nekateri po brezpotju povzpeli ob skalovju do gozda in tako še lepše občudovali to res lepo cvetje, ki raste v skalnih razpokah sončnih leg. Nad kočo je vrh Pogorevc (1.082 m), blizu pa še vrh Stari Pogorevc (1.174 m).

Sestopili bomo po isti poti.

 

Zahtevnost:  nezahtevna, delno neoznačena pot, primerna za vsakogar, na pričetku precej strma. Pri skalovju, kjer raste avrikelj, je pot ožja, zato je potrebno malo več previdnosti pri hoji.

 

Oprema: pohodna obutev z dobrim oprijemom, vetrovka, rezervna oblačila, pohodne palice, sončna očala.

 

Prehrana: iz nahrbtnika

 

Povratek: okrog 15. ure

 

Strošek izleta: izračunan bo glede na število udeležencev, okvirno 7-8 €

 

Prijave: vodnica Alenka Galun, 041 340 150

 

V primeru slabega vremena ali drugega vzroka bo odpoved izleta objavljena v četrtek zvečer na naši internetni strani www.jakobaljaz.si

 


Opis poti najdete na tej povezavi: https://www.hribi.net/izlet/zerjav_pogorevc/11/2783/6395


nazaj Na vrhTop