O društvu
Vodniški odsek
Markacisti
Varno v gore
Galerija
Kontakt
Domov
Novica
04.06.2021
IZLET DO MATKOVEGA ŠKAFA - 12. 6. 2021

Naravna znamenitost - kraterju podoben snežni kotel, ki ga spomladi v snežne nanose izdolbe visok slap


Kam: Matkov škaf

 

Vzpon in sestop: iz Matkovega kota (850 m) do Škafa (1.548 m) in nazaj po isti poti.

 

Kdaj: v soboto, 12. 6. 2021

 

Zbirno mesto: ob 6.30 uri dežurna bencinska črpalka na Tržaški c.36, oz. razcep Logarska dolina/Pavličevo sedlo ob 8.15 uri

 

Kako: z osebnimi avtomobili.

 

Hoja: 4 ure

 

Zahtevnost: lahka pot.

 

Pot: ob pričetku Logarske doline bomo zavili proti Pavličevemu sedlu in nato proti Matkovemu kotu, do koder se bomo pripeljali z avtomobili. Matkov kot je alpska ledeniška dolina, dolga 5 km, ki jo na zatrepu zaključuje Mrzla gora. Z dna doline se vidi Matkovo okno, ovalna odprtina na vrhu grebena med Logarsko dolino in Matkovim kotom. Po prodišču se bomo mimo lovske koče usmerili v gozd, kjer se pot zložno dviga in nato dviguje do previsne stene Hudega praska, pod katero je naravna znamenitost - Matkov škaf. Do sem bomo potrebovali približno dve uri.

Naravni pojav-škaf nastane, kjer voda spomladi v rahlem slapu pada v debelo snežišče, ki ga pozimi napolnijo plazovi in tako v sneg izdolbe luknjo v obliki kotla (globok do 30 m, širok pa pol toliko).

Pojav traja do konca poletja, ko povsem izgine in se stali ves sneg.

Nazaj se bomo vrnili po isti poti.

 

Oprema: pohodna obutev z dobrim oprijemom in toplejša oblačila, jakna, kapa in rokavice, pohodne palice, gamaše. Pri Škafu in pod njim je zaradi padajočega kamenja priporočljiva čelada na glavi in na snežišču cepin v rokah ter dereze.

 

Prehrana: iz nahrbtnika.

 

Povratek: v soboto popoldne, okrog 17.ure

 

Prijave: vodnica Alenka Galun 041 340 150

 

!!!! Izvedba: zaradi omejitev v zvezi s korona virusom in upoštevanjem navodil NIJZ bomo hodili bomo v primerni razdalji (1,5 m), s seboj imejte tudi masko. Za prevoz svetujem vožnjo v enem avtomobilu samo članom iste družine ali bližnjim osebam, oz. tistim, ki ste bolezen že preboleli ali ste cepljeni.

 

V primeru slabega vremena ali drugega vzroka bo odpoved izleta objavljena v petek dopoldne na naši internetni strani.

 

Vabljeni!

 

Opis dela poti (do slike 9) je na povezavi: https://www.hribi.net/izlet/matkov_kot_mrzla_gora_pot_po_vzhodnem_grebenu/3/433/3622

 


nazaj Na vrhTop