O društvu
Vodniški odsek
Markacisti
Varno v gore
Galerija
Kontakt
Domov
Novica
30.05.2023
IZLET NA GOLICO IN OGLED NARCIS - 3.6.2023

Bela preproga cvetov


Severno od Jesenic se v grebenu Karavank dviguje Golica, travnat vrh, znamenit predvsem zaradi gorskih narcis - ključavnic, ki se v maju in  juniju razcvetijo na južnih pobočjih. Ravno te so razlog, da je ta gora tako obiskana. Ime, porojeno iz njihovih kljukastih stebelc, je starožiten sad rovtarske zemlje. V času cvetenja prekrijejo ključavnice vse prostrane rovte tako na gosto, da gazimo po njih kot po snegu. Pravo čudo narave.  Včasih so jih trgali "po kravje" in jih v jerbasih in košarah nosili v Ljubljano na prodaj. 

 

Kam: na Golico (1.835 m) od Doma Pristava v Javorniškem Rovtu

 

Kdaj: v soboto, 3. junija 2023

 

Zborno mesto in odhod: ob 6.30 uri z dežurne bencinske črpalke na Tržaški cesti 36 v Mariboru, oziroma parkirišče pri Domu Pristava v Javorniškem Rovtu ob 9.30 uri (izvoz z AC Lipce do Jesenic, na staro cesto, v smeri Žirovnice in kmalu zatem levo v smeri Javorniškega Rovta.)

 

Kako: z osebnimi vozili in peš

 

Hoje: 3,5 ure

 

Vzpon in sestop: od Jesenic se bomo peljali do Doma Pristava v Javorniškem rovtu (975 m), nato pa po urejeni gozdni cesti še mimo Pustega Rovta (1.296 m) do sedla Suha (1.438 m), kjer bomo parkirali in nadaljevali peš. Najlepši višinski travniki narcis se pričnejo prav tukaj. Pobočja Golice bodo odeta v belo, nešteto cvetov narcis pa nas bo razveseljevalo ob poti in nam še dodatno lepšalo razglede. Na Golico bomo šli po grebenski poti, kjer poteka slovensko-avstrijska meja. Naprej se pot  dviga po travnatih pobočjih, višje pa strmina popusti in pot obide manj znani vrh imenovan Krvavka (1784m). Sledi rahel spust do sedla med Krvavko in Golico, kmalu pa se nam priključi še bolj obljudena pot od koče na Golici. Do vrha je nato le še 10 minut rahlega vzpona po razglednem vršnem pobočju Golice. Ko se bomo naužili razgledov, se bomo spustili do Koče na Golici (1.582 m). Do izhodišča na Sedlu Suha (1.438 m) se bomo vrnili po rahlo spuščajoči poti.

 

Zahtevnost:  nezahtevna markirana pot, primerna za vsakogar.  

 

Oprema: planinska oblačila in obutev z dobrim oprijemom, vetrovka, kapa, pohodne palice, sončna očala, sončna krema.

 

Prehrana: iz nahrbtnika in po želji v planinskih domovih

 

Povratek: po 18. uri

 

Strošek izleta: izračunan bo glede na število udeležencev, okvirno 16-20 €

 

Prijave: vodnica Alenka Galun, 041 340 150

 

V primeru slabega vremena ali drugega vzroka bo odpoved izleta objavljena v petek zvečer na naši internetni strani

 

Opis poti najdete na tej povezavi: https://www.hribi.net/izlet/dom_pristava_v_javorniskem_rovtu_golica_po_grebenu/11/252/3805

in https://www.hribi.net/izlet/dom_pristava_v_javorniskem_rovtu_golica_mimo_koce/11/252/3806  (od sedla Suha)


nazaj Na vrhTop