O društvu
Vodniški odsek
Markacisti
Varno v gore
Galerija
Kontakt
Domov
Novica
24.05.2022
IZLET NA GOLICO, PREKRITO Z NARCISAMI - 29. 5. 2022

V grebenu Karavank se dviguje Golica, travnat vrh, znamenit predvsem zaradi gorskih narcis - ključavnic, ki se v maju in juniju razcvetijo na južnih pobočjih.


Kam: na Golico (1.835 m) od Doma Pristava v Javorniškem Rovtu

 

Kdaj: v soboto, 28. maja 2022

 

Zborno mesto in odhod: ob 6.30 uri z dežurne bencinske črpalke na Tržaški cesti 36 v Mariboru, oziroma parkirišče pri Domu Pristava v Javorniškem Rovtu ob 9.30 uri

 

Kako: z osebnimi vozili in peš

 

Hoje: 3,5 ure

 

Vzpon in sestop: od Jesenic se bomo peljali do Doma Pristava v Javorniškem rovtu (975 m), nato pa po urejeni gozdni cesti še mimo Pustega Rovta (1.296 m) do sedla Suha (1.438 m), kjer bomo parkirali in nadaljevali peš. Najlepši višinski travniki narcis se pričnejo prav tukaj. Pobočja Golice bodo odeta v belo, nešteto cvetov narcis pa nas bo razveseljevalo ob poti in nam še dodatno lepšalo razglede. Na Golico bomo šli po grebenski poti, kjer poteka slovensko-avstrijska meja. Naprej se pot  dviga po travnatih pobočjih, višje pa strmina popusti in pot obide manj znani vrh imenovan Krvavka (1784m). Sledi rahel spust do sedla med Krvavko in Golico, kmalu pa se nam priključi še bolj obljudena pot od koče na Golici. Do vrha je nato le še 10 minut rahlega vzpona po razglednem vršnem pobočju Golice. Ko se bomo naužili razgledov, se bomo spustili do Koče na Golici (1.582 m). Do izhodišča na Sedlu Suha (1.438 m) se bomo vrnili po rahlo spuščajoči poti.

Zahtevnost:  nezahtevna markirana pot, primerna za vsakogar.  

Oprema: planinska oblačila in obutev z dobrim oprijemom, vetrovka, kapa, pohodne palice, sončna očala, sončna krema.

Prehrana: iz nahrbtnika in po želji v planinskih domovih

Povratek: po 18. uri

Strošek izleta: izračunan bo glede na število udeležencev, okvirno 15-18 €

Prijave: vodnica Alenka Galun, 041 340 150

 

V primeru slabega vremena ali drugega vzroka bo odpoved izleta objavljena v petek zvečer na naši internetni strani.


nazaj Na vrhTop