O društvu
Vodniški odsek
Markacisti
Varno v gore
Galerija
Kontakt
Domov
Novica
04.08.2019
IZLET NA MANGART (2.679 m) - 10. 8. 2019

mogočna in markantna četrta najvišja slovenska gora


Na Mangartsko sedlo (2.055 m) vodi najvišja slovenska in balkanska gorska cesta, ki pripelje do izjemne razgledne točke na Belopeški (Mangartski) jezeri pod severnim pobočjem gorovja, Mangart in druge alpske očake. V samo osrčje hribov se pripeljemo po 12 km dolgi serpentinasti cesti s 5 predori in 17 ostrimi zavoji. Večina od 8.000 turistov letno se zadovolji z razgledom ter uživanjem v cvetju in živalskem svetu (svizci, kavke, ovce, tudi kozorogi in gamsi,...). Tu so posneli že precej filmov in reklamnih spotov, 17-krat pa so organizirali tudi Kolesarski vzpon na Mangart.

Sedlo je prav tako izhodišče za Mangart, ki v poletnem času dosega zelo visok obisk, saj dostop skrajša visoko speljana cesta. Pod sedlom leži Koča na Mangartskem sedlu. Vrh Mangarta leži na slovensko-italijanski meji in je precej prostoren, z njega je čudovit razgled na vse strani, slovenske in italijanske Julijce, Belopeška jezera, planinske pašnike, melišča, strme stene. Najlepše se vidi sosednji, le nekaj metrov nižji Jalovec.

 

Kam: na Mangart (2.679 m)

Kdaj: v soboto, 10. avgusta 2019

Odhod: ob 5.00 uri z dežurne bencinske črpalke na Tržaški cesti 36

Kako: z osebnimi vozili

Hoje: 2,5 uri vzpona in 2 uri sestopa

Zahtevnost: zelo zahtevna pot, primerna samo za izkušene planince Vzpon:po Slovenski smeri (zelo zahtevna zavarovana plezalna pot)

Sestop: po Italijanski smeri

Pot:Peljali se bomo skozi Kranjsko Goro in preko MP Rateče v Italijo proti Trbižu / Sitarstvo, kjer bomo zavili v smer Bovca proti MP Predel. Takoj za njim bomo zavili v smer Mangartskega sedla in se po serpentinasti plačljivi cesti (5€) pripeljali do parkirišča na 2.050 m.

Po pol ure bomo prišli do razcepa desno za Slovensko in Italijansko pot levo. Usmerili se bomo desno na Slovensko. Opremili se bomo s samovarovalnimi kompleti in čeladami. Pot poteka po izraziti ‘grapi’, ki se diagonalno vzpne preko Mangartove zahodne stene. Pot je zelo zahtevna, vendar lepo varovana, na nekaterih mestih si pomagamo tudi z rokami. Teren je ponekod precej krušljiv. Vseskozi sledimo markacijam in brez orientacijskih težav dosežemo vrh, kjer stoji lesen križ

Pot se sprva spušča po slovenski strani, po cca. 20 minutah pa na označenem razpotju zavijemo levo v Italijo. Pot je večinoma enostavna, vsebuje pa nekaj prehodov, ki so zavarovani z jeklenicami, a niso pretirano izpostavljeni. Mangart bomo obšli po njegovi severni strani in se nato združili s potjo vzpona, po kateri se bomo vrnili nazaj na Mangartsko sedlo. Spočili in okrepčali se bomo v Koči na Mangartskem sedlu, ki bo odprta.

Oprema: obutev za visokogorje, primerna oblačila (dolge hlače, jakna, kapa, rokavice), dovolj tekočine, plezalni pas, samovarovalni komplet, čelada (če kdo nima kompletne opreme, jo dobi na posojo pri vodnici), rokavice za jeklenice, zaščita za sonce

Prehrana: iz nahrbtnika ali v Koči na Mangartskem sedlu

Strošek izleta: okvirno 20 €, odvisno od števila udeležencev

Povratek: v soboto zvečer

Prijave: vodnica Alenka Galun, 041 340 150

V primeru napovedi slabega vremena ali drugega vzroka bo odpoved izleta objavljena v četrtek zvečer na naši internetni strani

 

Opis poti je tukaj:

http://www.hribi.net/izlet/mangartsko_sedlo_mangart_slovenska_pot/1/4/19

in tukaj:

http://www.hribi.net/izlet/mangartsko_sedlo_mangart_italijanska_pot/1/4/169

 

 


nazaj Na vrhTop