O društvu
Vodniški odsek
Markacisti
Varno v gore
Galerija
Kontakt
Domov
Novica
11.05.2021
IZLET NA NANOS (1.240 m) - 16. 5. 2021

najbolj značilna gora na Notranjskem


Kam: na Vojkovo kočo na Nanosu (1.240 m) - po položni poti mimo cerkvice Sv. Hieronima

 

Kdaj: v nedeljo, 16. maja 2021

 

Zbirno mesto: ob 7.00 uri dežurna bencinska črpalka na Tržaški c.36, oz. parkirišče v Razdrtem ob 9.00 uri

 

Kako: z osebnimi vozili

 

Hoje: 4 ure

 

Pot: Po avtocesti se bomo peljali do izvoza Razdrto in malo nad vasjo parkirali. Pot nas bo vodila najprej po travnatem pobočju, nato pa po gozdu, kjer si bomo na razpotju izbrali položno pot po SZ pobočju, ki bo vedno bolj razgleden. Po dobri 1,5 h hoje bomo opazili cerkvico Svetega Hieronima (1.020 m), ki je le nekaj minut hoje s poti. Nato bomo nadaljevali desno v smeri Vojkove koče. Pot naprej se zložno vzpenja po razglednem travnatem pobočju. Po približno 30 minutah hoje po vršnem pobočju gore bomo zavili še v gozd in kmalu prispeli do Vojkove koče na Nanosu (1.240 m).

Po oddihu in krepčilu se bomo na razgledni točki Pleša (1.262 m), kjer stoji značilen TV pretvornik, še naužili veličastnih razgledov: Kamniške Alpe, Triglavsko pogorje, Snežnik, Trnovski gozd, Furlanija, vse do Tržaškega zaliva, Krasa, Snežnika. Nanos je samostojna visoka kraška planota v gorski pregraji, ki ločuje celinsko Slovenijo od Primorja. Leži med Vipavsko dolino, Pivko, Hrušico in kanjonom Bele. Dolga je približno 12 km in široka 6 km, z razčlenjenim površjem in strmo odrezanim robom, imenovanim Pleša. Pobočje se razteza po površini 65km2, in zajema več kot polovico občine Vipava. Značilen vremenski pojav je burja, sunki včasih presežejo hitrost 100 km/h, zato so drevesne krošnje na obrobju deformirane. Kljub obilnim padavinam pa je planota brez površinskih voda, saj večina teče podzemsko proti Vipavski dolini.

Nazaj se bomo vrnili po isti poti.

 

Zahtevnost: lahka označena pot, primerna za vsakogar

 

Oprema: pohodna obutev z dobrim oprijemom, vetrovka, kapa, zaščita za sonce, pohodne palice

 

Prehrana: iz nahrbtnika, možnost v koči

 

Povratek: okrog 17. ure

 

!!!! Izvedba: zaradi omejitev v zvezi s korona virusom in upoštevanjem navodil NIJZ bodo do nadaljnjega skupine omejene na največ po 10 planincev. Hodili bomo v primerni razdalji (2 m), s seboj imejte tudi masko. Za prevoz svetujem vožnjo v enem avtomobilu samo članom iste družine ali bližnjim osebam, oz. tistim, ki ste bolezen že preboleli ali ste cepljeni.

 

Prijave: vodnica Alenka Galun, 041 340 150

 

V primeru slabega vremena ali drugega vzroka bo odpoved izleta objavljena v petek zvečer na naši internetni strani.

 

Opis poti je na povezavi: https://www.hribi.net/izlet/razdrto_vojkova_koca_na_nanosu_polozna_pot/26/471/1331

 


nazaj Na vrhTop