O društvu
Vodniški odsek
Markacisti
Varno v gore
Galerija
Kontakt
Domov
Novica
30.03.2022
IZLET NA VELIKI SLOMNIK V RESJU - 3. 4. 2022

Lahko dostopen vrh, znan po rastiščih resja


Veliki Slomnik je vrh, na pobočjih katerega uspeva mnogo resja in je že zaradi tega vreden obiska. Z razgledišča blizu vrha pa se razprostira še lep razgled. Veliki Slomnik se nahaja na nadmorski višini 609 m v osrčju Dolenjskega, Zasavskega in Posavskega hribovja. Na vrh se lahko povzpnemo v dobri uri hoje, pri tem pa premagamo 370 m višinske razlike.

 

Kam: na Veliki Slomnik (609 m)

Kdaj: v nedeljo, 3. aprila 2022

Zborno mesto in odhod: ob 8.00 uri z dežurne bencinske črpalke na Tržaški cesti 36, oziroma parkirišče v vasi Tremerje (na poti od Celja proti Laškemu) ob 8.50 uri Kako: z osebnimi vozili in peš

Hoje: 2,5-3 ure

Vzpon in sestop: do parkirišča v Tremerjih (242 m) se bomo pripeljali z avtom, nato pa nadaljevali peš po gozdni cesti. Hodili bomo po Žerdonerjevi poti. Ob poti bo veliko pomladnega cvetja, tudi zaplate resja. Pot bo najprej potekala po utrjeni gozdni cesti, ki se strmo vzpne in višje na manjši jasi z vikendom preide v ožjo gozdno pot, kateri sledimo do vrha. Vmes bomo naredili krajši postanek na rastišču resja, nato pa v slabe pol ure prispeli na vrh Slomnika, kjer je postavljena mizica s klopmi in žig. Tu se bomo spočili in pomalicali. Ker s samega vrha ni razgleda, bomo odšli do nekaj minut oddaljenega imenitnega razgledišča Libojske stene. Sestopili bomo po zelo slikoviti poti skozi sotesko Potoki. Kamniti svet bo kmalu prešel v gozdno pot, obdano z resjem, nato pa bomo sledili strugi Potoka do izhodišča.

Zahtevnost: nezahtevna označena pot, primerna za vsakogar, potrebno je le nekaj več pazljivosti na strmejšem odseku pred vrhom in pri začetku sestopa po skalovju.

Oprema: pohodna obutev z dobrim oprijemom in toplejša oblačila, kapa in rokavice, pohodne palice, sončna očala.

Prehrana: iz nahrbtnika

Povratek: okrog 15. ure

Strošek izleta: izračunan bo glede na število udeležencev, okvirno 4-5 €

Prijave: vodnica Alenka Galun, 041 340 150

 

V primeru slabega vremena ali drugega vzroka bo odpoved izleta objavljena v petek zvečer na naši internetni strani www.jakobaljaz.si

 

Opis poti najdete na tej povezavi: vzpon https://www.hribi.net/izlet/tremerje_veliki_slomnik/25/871/4686

in sestop (v obratni smeri opisa) https:// www.hribi.net/izlet/tremerje_veliki_slomnik_skozi_sotesko_potoki/25/871/8068  

 

!!!! Izvedba: še vedno bomo v zvezi s korona virusom upoštevali navodila NIJZ. Hodili bomo v primerni razdalji (2 m), s seboj imejte tudi masko. Za prevoz svetujem vožnjo v enem avtomobilu samo članom iste družine ali bližnjim osebam, oz. tistim, ki ste bolezen že preboleli ali ste cepljeni. Vsak poskrbi sam za svoje dokumente za gibanje na javnih mestih (PCT).


nazaj Na vrhTop