O društvu
Vodniški odsek
Markacisti
Varno v gore
Galerija
Kontakt
Domov
Novica
25.10.2021
RUJ NA KRAŠKEM ROBU IN UŠESA ISTRE – 30. 10. 2021

potep po kraški gmajni, žareči v vseh odtenkih jesenskih barv


Za mnoge je obisk Kraškega roba najlepši v pozni jeseni, ko listje ruja zažari v odtenkih rumene, oranžne, rdeče, vijolične in vseh vmesnih niansah.

 

Kam: Veli Badin (Orlovo gnezdo - 379 m), naravni most in spodmoli nad Sočergo

Kdaj: v soboto, 30. oktobra 2021

Odhod: ob 6.30 uri z dežurne bencinske črpalke na Tržaški cesti 36

Kako: z osebnimi vozili

Hoje: slabe 3 ure

Zahtevnost: nezahtevna pot, primerna za vsakogar

Pot: Peljali se bomo mimo Črnega Kala do Hrastovelj, kjer si bomo najprej ogledali cerkvico Sv. Trojice z znamenito fresko Mrtvaški ples. Nadaljevali bomo proti Kubedu in Sočergi ter parkirali pri cerkvici Sv. Kvirika (408 m). Od tu bomo po prijetni potki med travami in pisanimi grmi jesenskega ruja hodili po kraškem robu. Najprej mimo RTV pretvornikov in do bunkerja z manjšim naravnim oknom, nato pa še dobro uro med prelepo pokrajino, kjer bomo praktično ves čas lahko občudovali razglede na kraške doline in okoliško hribovje in seveda pisane liste ruja. Pot se bo postopoma spuščala in nas vodila čez pobočja, deloma pa ob grebenu in nas po skalnatih kraških škrapljah pripeljala na razgledišče Orlovo gnezdo na Velem Badinu (379 m). Izognili se bomo spustu po zavarovani poti in šli naokoli do naravnega mostu. Le malo naprej bomo prispeli do naslednje znamenitosti, 17 m visokih spodmolov Velega Badina, ki so zaradi svoje značilne oblike dobili ime Ušesa Istre. Vrnili se bomo po isti poti.

 

!!!! Izvedba: zaradi omejitev v zvezi s korona virusom in upoštevanjem navodil NIJZ bodo do nadaljnjega skupine omejene na največ po 10 planincev. Hodili bomo v primerni razdalji (2 m), s seboj imejte tudi masko. Za prevoz svetujem vožnjo v enem avtomobilu samo članom iste družine ali bližnjim osebam, oz. tistim, ki ste bolezen že preboleli ali ste cepljeni. Vsak poskrbi sam za svoje dokumente za gibanje na javnih mestih (PCT).

 

Oprema: obutev za sredogorje z dobrim oprijemom, primerna oblačila (dolge hlače, jakna, kapa, rokavice), dovolj pijače.

Prehrana: iz nahrbtnika ali na povratku v kateri od kraških gostilnic.

Povratek: v soboto zvečer

Strošek izleta: izračunan bo glede na število udeležencev. Vstopnina v hrastoveljsko cerkvico je 3 €.

 

Prijave: vodnica Alenka Galun, 041 340 150

 

V primeru napovedi slabega vremena ali drugega vzroka bo odpoved izleta objavljena v četrtek zvečer na naši internetni strani. Če bo vremenska napoved ugodnejša za drug teden, bo izlet prestavljen, o čemer bomo pravočasno obvestili.

 

Opis poti je tukaj: https://www.hribi.net/izlet/sveti_kvirik_orlovo_gnezdo_veli_badin_/26/1719/3112

 


nazaj Na vrhTop