O društvu
Vodniški odsek
Markacisti
Varno v gore
Galerija
Kontakt
Domov
Novica
29.10.2023
RUJ NA KRASU IN JAMA VILENICA - 5.11.2023

potep po kraški gmajni, žareči v vseh odtenkih jesenskih barv


Kam: Pliskina učna pot skozi kraško pokrajino, obisk jame Vilenice

Kdaj: v nedeljo, 5. 11. 2023

Zbormo mesto in odhod: ob 6.00 uri z dežurne bencinske črpalke na Tržaški cesti 36

Kako: z osebnimi vozili

Hoje: 3-4 ure

Zahtevnost: nezahtevna pot, primerna za vsakogar

Pot: Peljali se bomo mimo Sežane skozi vasi Dane, Tomaj in Dutovlje do naselja Pliskovica, kjer bomo parkirali.

 

Tu se začne slikovita in zanimiva Pliskina učna pot. Na šest km dolgi učni poti bomo spoznali življenje Kraševcev in posebnosti kraške narave, ki sta jo izoblikovala veter in voda. Pot je dobila ime po ptici beli pastirici, ki so ji v teh krajih pravili pliska - ker je z repom pliskala, oziroma udarjala ob tla. Pastirji, ki so pasli na okoliških kraških travnikih, pa so za Pliske poimenovali tudi živahne mlade ovce. Steze se vijejo vzdolž dolgih kraških kamnitih zidov, čez kraško gmajno, na kateri raste barvit ruj, mimo pastirskih hišk in obdelanih vrtač. Pot je speljana krožno med Pliskovico in Kosoveljami.

 

Naslednja znamenitost izleta je ogled kraške jame Vilenica. Če bo želja, se bomo spotoma ustavili še v vasi Dutovlje v domači gostilni Ukmar.

Pravijo, da podzemne dvorane Vilenice ne bi bile tako bajno lepe, če blestečih kapnikov, kamnitih likov in barvitih sigastih zaves ne bi oblikovala bajna bitja, ki so v davnih dneh živela v tihem miru tega podzemnega kraljestva. Tu so, po pripovedki, živele vile rojenice, ki so dale jami tudi ime. Vilenica ima oglede že od 1633. leta, s tem je tudi najstarejša evropska turistična jama, obiskale so jo številne cesarske in kronane glave. Mnogi podori in kapniki kažejo na izjemno starost jame, ki pa še vse do danes ni točno določena. Jama je polna krasot s še lepšimi imeni:  steber Maver, Plesna dvorana, Drevored kapnikov, Rdeča dvorana in Vilinska dvorana,...V jami poteka tudi podelitev mednarodnih literarnih nagrad Vilenica, pred jamo pa stoji zbirka kamnov iz lipiškega kamnoloma, na katerih so vklesani kozmogrami ali kineziogrami,ki predstavljajo povezanost človeka s podzemnim svetom. Mimo jame poteka tudi Zmajeva črta (pozitivna energijska črta).

 

Prav blizu je slikovita vas Lokev, z znamenito pršutarno in obrambnim stolpom, v katerem je vojaški muzej s številnimi eksponati. Od tu se bomo odpeljali proti domu.

 

Oprema: pohodna obutev z dobrim oprijemom, primerna oblačila (dolge hlače, jakna, kapa, rokavice), dovolj pijače.

Prehrana: iz nahrbtnika ali na povratku v kateri od kraških gostilnic.

Povratek: v nedeljo zvečer

Strošek izleta: izračunan bo glede na število udeležencev, okvirno 18-20 €, voznik ima brezplačno. Vstopnina v jamo Vilenico je 15 €.


Prijave: vodnica Alenka Galun, 041 340 150

 

V primeru napovedi slabega vremena ali drugega vzroka bo odpoved izleta objavljena v petek zvečer na naši internetni strani. Če bo vremenska napoved, oziroma barve ruja lepše za drug teden, bo izlet prestavljen, o čemer bomo pravočasno obvestili.
    


nazaj Na vrhTop