O društvu
Vodniški odsek
Markacisti
Varno v gore
Galerija
Kontakt
Domov
Novica
21.07.2020
STOL (2.236 m) IN SVAČICA (1.953 m) - 1. 8 . 2020

po plezalni poti na najvišji vrh Karavank s čudovitim razgledom


Kam: na Stol (2.236 m) in Svačico (1.953 m)

 

Kdaj: v soboto, 1. avgusta 2020

 

Odhod: ob 5.00 uri z dežurne bencinske črpalke na Tržaški cesti 36

 

Kako: z osebnimi vozili

 

Hoje: 8 ur

 

Pot: Z avti se bomo preko Ljubelja zapeljali v Avstrijo, kjer bomo cesto proti Celovcu zapustili v smeri Bistrice ter proti dolini Rute (Bärental) in se po vzpenjajoči cesti pripeljali do parkirišča v bližini travnika Trate / Johannsenruhe na višini 1.152 m. Od tu gremo peš po cesti do razpotja za plezalno pot (in Celovško kočo, po kateri se bomo vračali). Najprej se bomo vzpenjali po melišču, nato pa vstopili v plezalni del poti. Pot je ves čas odlično varovana z jeklenicami, klini in skobami. od začetka je precej strma, potem pa postane manj zahtevna. Kmalu bomo prispeli v ruševje in ob varovalih do grebena, ki z višino postaja bolj skalnat. Skozi grapo se bomo vzpeli do vpisne skrinjice ob poti. Ko bomo dosegli glavni greben, se pričnemo vzpenjati po slovenski strani proti vrhu, ki ni več daleč. Vzpon bo trajal približno 3,5 ure. Med krepčilom in počitkom na vrhu bomo uživali v razgledih na Julijske Alpe, zahodne Karavanke, Visoke in Nizke Ture, osrednje Karavanke, Kamniško Savinjske Alpe in na del Gorenjske.

Do Prešernove koče pod Stolom (2.174 m) je deset minut spusta. Našo pot bomo med čudovitim planinskim cvetjem nadaljevali v smeri Celovške koče (Klagenfurter Hütte). Sestopili bomo do sedla Belščica (1.840 m) in se podali še na 15 minut oddaljeno Svačico (1.953 m), slikovito goro med Stolom in Vrtačo, ki je zaradi bolj znamenitih sosedov čudovit skrit kotiček. Na vrhu je postavljen križ, pot pa le v zadnjem delu zahteva nekaj več previdnosti. Po vrnitvi na sedlo se bomo preko širokih melišč po široki poti spustili do slabo uro oddaljene Celovške koče (1.664 m).

Tu se nam bo prilegel počitek z razgledom na severna ostenja Karavank. Mimo čudovitega pašnega območja Mačenske planine se bomo po gozdni cesti spustili do našega izhodišča.

 

Zahtevnost: zelo zahtevna, dobro varovana označena pot, primerna za izkušene. Ker je pot precej dolga, je primerna le za udeležence z dobro telesno kondicijo.

 

Oprema: planinska obutev z dobrim oprijemom, vetrovka, zaščita za sonce, sončna očala, pohodne palice, čelada, plezalni pas in samovarovalni komplet, rokavice za jeklenice, dovolj tekočine

 

Prehrana: iz nahrbtnika in na planinski koči

 

Povratek: zvečer

 

Strošek izleta: odvisno od števila udeležencev, okvirno med 15 in 22 €

 

Prijave: vodnica Alenka Galun, 041 340 150

 

V primeru slabega vremena ali drugega vzroka bo odpoved izleta objavljena v petek zvečer na naši internetni strani

 

Tehnična oprema je na voljo za izposojo pri vodnici (število je omejeno).

 

Opise poti (gor, dol in na Svačico) najdete na tej povezavah: www.hribi.net/izlet/trate___johannsenruhe_stol_plezalna_pot/11/53/2223

www.hribi.net/izlet/trate____johannsenruhe_stol_mimo_celovske_koce/11/53/1051 (obratna smer)

www.hribi.net/izlet/trate____johannsenruhe_svacica_/11/586/1041 (od slike 50)


nazaj Na vrhTop