O društvu
Vodniški odsek
Markacisti
Varno v gore
Galerija
Kontakt
Domov
Novica
09.09.2019
ŽENIKLOVEC ( VELIKI JAVORNIK)

Kdaj: v soboto, 14. septembra 2019 Kje se dobimo in kdaj: ob 5.30 na avtobusni postaji (Mlinska)


Hoja: 5 ur

Višinska razlika: 583 m

Stroški: prevoz ( 20€ ), prehrana ( po izbiri na Domu pod Storžičem ali iz nahrbtnika)

Oprema: pohodni čevlji, pohodne palice, rezervna oblačila

Narava poti: na začetku gozdna pot, ki postane vse bolj razgledna. Sestopamo krožno nazaj ali po poti vzpona.

NAŠA POTOVNICA

Tokrat nas bo pot vodila najprej do Tržiča, kjer se bomo usmerilo proti Lomu oziroma Grahovšam. Po makadamski cesti, ki prenese manjši bus se bomo povzpeli do Doma pod Storžičem, ki bo naše izhodišče. Kar takoj se bomo v zatrepu Lomščice in Lomske doline znašli v bližini mogočne stene Storžiča.

Po kratkem predahu bomo nadaljevali pot do Javorniškega sedla in aktivne Planine Javornik. Planina je priljubljena točka turnih smučarjev in pomeni začetek vzpona na izjemno razgleden vrh - Ženiklovec, kakor ga imenujejo domačini. Panoramski razgledi sežejo prek Karavank do Julijskih Alp in omogočajo uživanje na oblem temenu gozdnega vrha.

Krožno se bomo spustili nazaj na planino, kjer se pasejo krave in konji, dokler jih ne prežene prvi mraz. Pot lahko nadaljujemo v smeri proti Lomu ali se obrnemo nazaj proti Javorniškemu sedlu, od koder sestopimo proti Domu pod Storžičem.

Lep dan in lep izlet želita Slavica in Ciril.

Izlet je izvedljiv ob stabilni vremenski napovedi. V nasprotnem primeru preveri odhod pri Slavici (031 314 771) ali na spletni strani PD Jakoba Aljaža

 


nazaj Na vrhTop