O društvu
Vodniški odsek
Markacisti
Varno v gore
Galerija
Kontakt
Domov
Novica
05.12.2021
ZIMSKI IZLET NA ČRNO JEZERO NA POHORJU (1.196 m)

skozi smrekove gozdove do jezera, nastalega pred 8.000 leti


Kam: Črno jezero na Pohorju

Kdaj: v soboto, 11. 12. 2021

Zborno mesto in odhod: ob 8.30 uri z dežurne bencinske črpalke na Tržaški cesti 36

Kako: z osebnimi avtomobili in peš

Vzpon in sestop: po gozdni poti od Sv. Treh kraljev (1.181 m) do Črnega jezera (1.196 m).

Hoja: 2-2,5 uri.

Zahtevnost: lahka pot, primerna za vsakogar.

Pot: Z avtomobili se bomo pripeljali do Štuhecovega doma na Treh kraljih. Pot bo potekala najprej preko smučišč, nato pa po gozdu mimo Urškinega križa proti Črnemu jezeru. Jezero je umetnega nastanka, takratno močvirje so poglobili takratni prebivalci Pohorja ob koncu ledene dobe, okrog 6.000 let pr.n.št. in nastalo je jezero. Sredi 19. st. so ga zaradi splavljanja hlodovine še povečali in sedaj meri okrog 50 ha ter je dom mnogim živalskimin rastlinskim vrstam. Potke okrog jezera so lesene, sama narava pa samotna in idilična v vseh letnih časih. Nazaj se bomo vrnili po isti poti.

Oprema: pohodna obutev in toplejša oblačila, jakna, kapa in rokavice, pohodne palice.

Prehrana: iz nahrbtnika in po želji v penzionu Jakec na Treh kraljih.

Povratek: popoldne, okrog 15.00 ure

Prijave: vodnica Alenka Galun, 041 340 150

Strošek izleta: izračunan bo glede na število udeležencev

!!!! Izvedba: zaradi omejitev v zvezi s korona virusom in upoštevanjem navodil NIJZ bodo do nadaljnjega skupine omejene na največ po 10 planincev. Hodili bomo v primerni razdalji (2 m), s seboj imejte tudi masko. Za prevoz svetujem vožnjo v enem avtomobilu samo članom iste družine ali bližnjim osebam, oz. tistim, ki ste bolezen že preboleli ali ste cepljeni. Vsak poskrbi sam za svoje dokumente za gibanje na javnih mestih (PCT).

 

V primeru napovedi slabega vremena ali drugega vzroka bo odpoved izleta objavljena v četrtek zvečer na naši internetni strani. Če bo vremenska napoved ugodnejša za nedeljo ali drug teden, bo izlet prestavljen, o čemer bomo pravočasno obvestili.

 

Opis poti je tukaj (obratna smer, zadnji del): https://www.hribi.net/izlet/dom_na_osankarici_sveti_trije_kralji/4/917/1598

 


nazaj Na vrhTop