O društvu
Jakob Aljaž
Kontakt
Kje smo
Postanite član
Vodniški odsek
Markacisti
Varno v gore
Galerija
Kontakt
Domov / O društvu
O društvu

Planinsko društvo Jakoba Aljaža si je nadelo ime po zaslužnem triglavskem župniku z Dovškega polja, Jakobu Aljažu. Pred kratkim je minilo že drugo desetletje našega delovanja.

 

Iniciativni odbor se je prvič sestal 7. oktobra 1986 v sestavi Darko Žnidar, Otmar Zelenko, Lojz Štromajer, Slavica in Ciril Tovšak in izpeljal vse potrebno, da smo lahko imeli ustanovni občni zbor,  to pa je bilo 13. decembra istega leta. Na ustanovnem sestanku je  bilo prisotnih 52 planincev, prvi izvoljeni predsednik je postal Darko Žnidar.

 

Društvo še ni imelo svojih prostorov, zato so delovni sestanki izvršnega odbora največkrat potekali kar pri katerem članu doma. Pri razrešitvi prostorske stiske nam je pomagala Založba Obzorja, ki nam je omogočila brezplačno uporabo kletnih prostorov na Gosposki 3. Klet smo v delovnih akcijah očistili, uredili in opremili kar sami, ob finančni pomoči nekaterih podjetij.

Slovesnost ob odprtju Aljaževe sobe je potekala 13. septembra 1995. Otvoritev, na kateri je bilo prisotnih kar 386 ljudi, je blagoslovil dovški župnik France Urbanija. Kulturnemu programu, ki mu je prisostvoval tudi tedanji podžupan občine Maribor in predstavniki mnogih planinskih društev, je sledila še maša v stolnici, kjer je maševal Franc Urbanija.

 

Društvo se je že v začetku ponašalo s petimi usposobljenimi vodniki, ki so že v prvem letu delovanja pripravili 18 izletov.

 

Predsedniki društva so bili od leta 1992 naslednji: Otmar Zelenko, izvoljen na občnem zboru leta 1992, Slavica Tovšak, ki je funkcijo opravljala med leti 1992 in 2005, Tadej Kosmačin, ki je po dveh letih, februarja 2007, predsedniško funkcijo predal Francu Duhu.

 

Že takoj na začetku smo pričeli razmišljati tudi o podmladku in v planinske vrste pritegnili učence iz  osnovne šole Borci za severno mejo. Tako so bili dani pogoji za ustavitev mladinskega odseka, ki sta ga vodila Vlado Ledinšek in kasneje Vinko Zver. Mladinske skupine smo v naslednjih letih ustanavljali tudi na drugih šolah: OŠ Bojana Ilicha, OŠ Malečnik, OŠ Ivana Cankarja, OŠ Tabor II, OŠ Selnica ob Dravi in OŠ Kungota.  Mladinski odsek je bil pod vodstvom Vlada Ledinška zelo uspešen tudi na področju orientacijskih tekmovanj. Vstavi slike priznanj

Organizirali smo tudi nekaj nadvse uspešnih mladinskih planinskih taborov v Bohinju in ob Kolpi.

 

V zadnjem obdobju  je uspešno zaživel  markacijski odsek, ki pod vodstvom Zinke Balant skrbno markira in vzdržuje društveno pot Selnica ob Dravi – Duh na Ostrem vrhu. Druga, zelo priljubljena pot, pot Jakoba Aljaža, teče od Šobra do Žavcarjevega vrha.

 

Člani upravnega odbora uspešno delujejo v vseh organih Planinske zveze Slovenije in promovirajo ime Jakoba Aljaža. Sedem usposobljenih planinskih vodnikov uspešno vodi izlete, število članov planinskega društva Jakoba Aljaža pa se giblje okoli sto.

 

 

nazaj Na vrhTop